extrange problem by: humidity, low temperature and condensation

thundercat

Member
47
0
6
It's a Pontiac Montana 2003

Since I bought the car, sometimes later a heavy rain, specially nocturnal rains, next morning the car don't reach the 1500 r.p.m. (I don't know electrical, filter/pump gas, tx ????). If just working in parking half hour or some more the hot dry and worked good. If later the rain come several hour of intense sun (I lived in Florida) the problem never appeared. I assumed they were water leaks

I moved to Georgia (the car behaved very well during the trip) and now it sleep under a shed free of direct rain/sun

Later 2 days without use and at night heavy rain with some low in temperature, no drop of water touched the car. The problem appeared again

What caused the problem?
 

melsg5

Staff member
SUSTAINING MEMBER
18,654
17
38
I would check the ignition coils and connections for evidence of corrosion and test or replace the spark plug wires.
On a damp night if you have the problem open the hood and look for sparks.
 

thundercat

Member
47
0
6
Thanks. I found 2 ignition coils with fissures of few millimeters, enough for permit arcs when is present humidity condensation. I changed the 3 for new ones, and will continue to observe. If I don't write any more in a few months the main problem will already be solved
 

thundercat

Member
47
0
6
3 days unused, next morning of night rain the problem returned. Spark plug wires was changed 2 months ago, I will continue checking at the weekend...
______________________________
 

thundercat

Member
47
0
6
3 ground connectors: this, the other similar opposite side (between the cooling water depot and the cruise module), and the connected at engine body by the starter

The 3 ones, since I bought the car 5 years ago, they were unscrew and cleaned, at least 2 times
 

melsg5

Staff member
SUSTAINING MEMBER
18,654
17
38
if it happens at night, open the hood and look for electrical arcing.
______________________________
 

thundercat

Member
47
0
6
Checked in night later 18 hours of rain. No visible arcs at least by coils and 3 front sparkplugs/cables. I don't know if by the back
 

melsg5

Staff member
SUSTAINING MEMBER
18,654
17
38
use a mirror to see the back and you didnt mention whether the engine was exhibiting the problem when you checked it? was it having the problem?
 

thundercat

Member
47
0
6
Engine was working with the problem when was checked

I not tried use a mirror because area of coils and rear spark-plug cables works with high voltage, assumed while humidity in air isolation was no very good, maybe dangerous brush this area
 
Your email address will not be publicly visible. We will only use it to contact you to confirm your post.
Top