SSEI misses coming off of Idle

greasemonkeyjmj

New member
23
0
0
Like the title says, I have a 01 SSEI, with 140k miles. There is no SES light on.Car runs good at idle, no misses, runs good on the highway. The problem is that when I come off of idle, it stutters when you first mash the pedal, it happens whether you are in gear, or in park. I can power brake the car, and it does the same think, misses coming off of idle, but clears up after it gets past a certain point. Car had a SES light on when I bought it 3 weeks ago, the upper intake gasket was blown out under the supercharger snout. I did not have the miss before I changed the intake gasket. maybe it could be a vacuum leak somewhere?
 

melsg5

Staff member
SUSTAINING MEMBER
18,582
12
38
I would think a vacuum leak or even a miss would throw a SES light.
Did you recheck the bolts after the engine completely cooled?
Can you do a fuel pressure test?
Check the vacuum line going to the fuel pressure regulator for gasoline.
You are using the stock air filter?
 

greasemonkeyjmj

New member
23
0
0
I will spray some carb cleaner and check the hoses for vacuum leaks

I did not recheck the bolts after engine cooled

I think I may have a fuel pressure tester

I will check the pressure regulator hose for fuel

yes it is a stock filter

thanks
 

greasemonkeyjmj

New member
23
0
0
O.K. so far this afternoon, the only thing I have gotten done was to check for a vacuum leak. I spent a long while going over every hose and connector, and intake mating area with carb cleaner and I found no vacuum leaks. I had not taken a look at the plugs yet, so I pulled a couple of them out, and this is what they Autolite APP 606 plugs look like.
______________________________
 

Attachments

greasemonkeyjmj

New member
23
0
0
More info, I was wanting to check my fuel pressure at the rail, but apparently I dont have a fuel pressure tester.

I pulled the vacuum line from the regulator and could not see any fuel in the hose.

I did notice that it does not only do it from a idle, it will do it no matter what rpm you are at, I was at 2k and the 2.5 k and when I would push the accelerator, it would do the the same thing as it does coming from a idle.
 

greasemonkeyjmj

New member
23
0
0
Good morning,
the plugs are gapped at .060

I rechecked the torque on the upper intake bolts this morning an all were fine

I bought a fuel pressure tester and with key on engine off, I have 46 psi at the rail. with engine running I have 44 psi, I can pull the vacuum hose off of the pressure regulator while running, and the pressure goes up to 50 psi.

I tried to buy a set of plug wires, and no one in the two towns around me had any, it will be tomorrow before I can get them.

I know they are different, and I am not going to try it, but what happens if someone puts wires from a normal 3800 on the Supercharged 3800?
 

melsg5

Staff member
SUSTAINING MEMBER
18,582
12
38
I cannt imagine the wires are made from a different material just that they could be a different length. If you have an ohmmeter you can test them, 1k per foot of wire is the standard. Have you checked the coils for loose connections or corrosion?
______________________________
 

greasemonkeyjmj

New member
23
0
0
O.K. as of this morning, it feels as if the car has developed a rougher idle.

I also swapped the plug wires, and it made no difference in my problem. and the rough idle was there before I swapped the wires
 
Your email address will not be publicly visible. We will only use it to contact you to confirm your post.
Top